GR 5 2014

Van 19 mei 2014 tot en met 24 mei 2014 de Grand Route 5 gelopen van Rummelange naar Novéant sur Moselle. Ik had gepland 94 km maar het zijn er 106 geworden. Alle gelopen afstanden zijn met de GPS gemeten, dus het omlopen, omdat ik een rood/wit bordje heb gemist, zit erbij in. Als ik terug kijk was het best wel een mooi traject hier en daar wel veel door bewoonde wereld gelopen. Ik heb dit keer ook alle foto’s geplaatst wat een indruk geeft van de afwisseling in het landschap. Van de zware industrie in deze omgeving heb ik weinig gemerkt. Wel veel omleidingen en wijzigingen in de route waardoor je extra alert op de rood/wit markering moet zijn. Voor de planning en de gelopen route heb ik de topogids “Wandelen van Diekirch tot Schirmeck” gebruikt welke is uitgegeven door “Grote Route Paden” en routewijzigingen en tips “De GR5 te lijf“. In deze week heb ik gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Hiervoor heb ik op mijn smartphone een app van SNCF TER gedownload, welke handig en waardevol is gebleken. Zowel treinen als bussen, welke vanaf het ingevoerde station vertrekken worden hier met de vertrektijden en de perrons aangegeven en in welke tussen stations ze stoppen met overstap mogelijkheden. Voor de bus tijden heb ik gebruik gemaakt van de volgende linken link1 en link2. van de TER Lorraine Voor de overnachtingen heb ik ervoor gekozen in twee hotels te overnachten, verspreid over de lengte van de geplande route met een “goede” openbaar vervoeren verbinding. Bij de gelopen afstanden heb ik genoteerd welke bus of trein ik heb gekozen. De eerste twee dagen heb ik gelogeerd in Thionville in hotel Des Oliviers en in Woippy in Comfort hotel Woippy. Ik heb een rustdag ingepland om van hotel te wisselen en een bezoek aan Metz te brengen.

De route van de Grand Route 5 loopt vanaf Luxemburg door Lotharingen. Lotharingen wat van oudsher een belangrijk mijngebied was waar het rode ijzererts werd gewonnen en verwerkt. De laatste dagbouwmijn werd in 1978 gesloten. Veel staalfabrieken liggen stil, er zijn nog maar enkele fabrieken die produceren, wat het gebied en de dorpjes een treurig aanblik geeft. Veel oude mijnwagentjes zijn omgetoverd tot bloembakken of herdenkingsmonument. De Grand Route 5 loopt door een gebied waarbij de fabrieken niet opvallen. Er wordt veel door bossen gelopen en gedeeltelijk parallel aan de Moezel. De route wordt goed met de bekende rood/witte bordjes aangegeven en hele stukken zijn voorzien van nieuwe bordjes die hoog in de bomen zijn geplaatst, tegen het vandalisme.

Dag 1 van Rumelange naar Fontoy

Dag 2 van Fontoy naar Rombas

Dag 3 Rustdag met een bezoek aan de stad Metz

Dag 4 Bij Rombas verdwaald

Dag 5 van Sailny naar Ars sur Moselle

Dag 6 van Ars sur Moselle naar Novéant sur Moselle