GR5 2017 heb ik niet gewandeld

In 2017 heb ik geen etappe van de GR5 gelopen. De reden is dat ik in 2016 na het wandelen van de GR5 bij de podoloog Margriet Raaijen voor controle kwam, die hoofdschuddend zei “Dick zo kun je niet verder gaan, er moet iets aan je enkel gebeuren”.  In het verleden was al artrose in mijn enkel geconstateerd, maar ik kon tot op heden nog redelijk lopen. Voor 2017 had ik al een grove planning gemaakt. Met de caravan weer in Liverdun gaan staan en mijn elektrische fiets meenemen, om mee van het eindpunt naar het startpunt te fietsen. Ik had de etappes qua afstand al ingekort, omdat het lopen steeds moeilijker werd door de artrose. In juli 2017 heb ik in overleg met de orthopeed besloten mijn enkel vast te laten zetten, wat in het AMC gaat gebeuren. Helaas is de wachttijd op een operatie bij deze specialist 9 tot 12 maanden, maar dat heb ik  er voor over.

Dinsdag 16 januari 2018 ben ik aan mijn enkel geopereerd door Prof. Dr. Kerkhoffs. Met twee schroeven is mijn sprongbeen aan mijn hielbeen vastgezet. Nu 6 weken met het been omhoog en daarna 6 weken loopgips. Dus even rustig aan. Op de foto gemaakt tijdens de operatie zijn de twee schroeven te zien. De schroeven zijn van RVS en de afmetingen zijn 60 x 6,5 mm. De foto van het onderbeen is bij de eerste controle op 31 januari gemaakt. Nu nog 4 weken tot het loopgips. Ik ben februari 2018 voor controle geweest. De genezing verloopt voorspoedig en ik heb nu voor 6 weken loopgips.

April 2018 voor controle, het gips is verwijderd en er zijn foto’s van de enkel gemaakt. Het blijkt dat het bot nog niet geheel aan elkaar is gegroeid. Ik moet nu 6 weken met een Walker lopen, dat is even balen, dus alles staat weer op losse schroeven. Voordeel is wel dat ik geen gips meer heb en dat is een hele verademing.

Dagelijks wandel ik zo ongeveer 2 kilometer en naar mate de tijd vorderde werd het 3 tot 5 kilometer. Na 4,5 weken heb ik 7 kilometer gelopen zonder pijn en moeite wat mij deed besluiten een etappe van het Trekvogelpad te lopen, van  Weesp naar Naarden-Bussum een afstand van 11 km. Klik hier voor het verhaal en de foto’s

Mei 2018 weer voor controle geweest. Uit de foto’s blijkt dat de enkel goed geneest en ik de Walker niet meer hoef te gebruiken. Feest dus en ik kreeg op al mijn vragen een positief antwoord. Zoals: mag ik hem vol belasten, mag ik auto rijden, mag ik fietsen, mag ik weer wandelen alles beantwoord met ja. Ook prof Kerkhoffs kwam me de hand schudden en zei toen hij mij zag stralen “hier doen we het voor”. Ik hoef niet meer terug te komen officieel ontslagen dus.

Direct in mei 2018 ga ik met de fysiotherapeut J van der Doef trainen om weer goed te lopen. Ik hoop dan in het voorjaar van 2019 weer stukken van de GR5 te gaan wandelen zie GR5-2019. Zo dit is mijn verhaal waarom ik in 2017 niet heb gewandeld.

Ik geloof niet in wonderen, maar deze operatie voelt voor mij als een wonder. Geen pijn meer en voel geen verschil meer tussen linker enkel en rechter enkel.