Hoenderloo naar Loenen

Woensdag 21 augustus 2019 stond er weer een etappe op het programma. Vandaag zou de afstand 16,5 kilometer zijn, het zijn er 20 kilometer geworden. Goed weer vroeg op en met de auto naar Loenen die ik heb geparkeerd bij de sportvelden waar het Trekvogelpad langsloopt. Dan fietsen naar Hoenderloo waar ik mijn fiets parkeer bij restaurant Wien’s. Zo rugzak op en starten maar met aan mijn linkerhand het kerkje van Hoenderloo. Het is prachtig weer en na een kwartier rits ik de pijpen van mijn broek en kan ook mijn fleece-jack in de rugtas. De wandeling loopt vrij lang tussen hekken door, links en rechts staan hekken. Wat een rare gewaarwording als je dat ineens opvalt. Eigendommen zijn met twee meter hoge gaashekken afgescheiden. Dit duurt nog even tot de Waterbergweg. Hier loop ik tegen een prachtige picknickplaats aan waar ik mijn eerste boterham met koffie nuttig. Veder wandelend zie ik voor mij een auto en achter mij hoor ik het geknetter van een crossmotor en dat in een stilte gebied. De auto voor mij was van de boswachter en de crossmotor zag hem, remde keihard keerde om en vlucht weg. Gelukkig herrie is over, maar jammer dat de boswachter hem niet te pakken kreeg. Ik bereik het hoogste punt van het Trekvogelpad op de 80 meter hoge Schenkenhul, waar de heide ook prachtig in bloei staat. Het is erg genieten van het zicht en de heerlijke geuren mijn dag kan niet meer stuk. De route gaat over de A50 heen en volgt dan parallel aan de A50 het ruiterpad. Even een vervelend stukje tot Reeënberg dan loop je weer in de natuur richting watervallen van Loenen Nederlands hoogste watervallen. De waterval heeft een verval van 15 meter. Deze is in de crisisjaren gegraven en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De spreng die het water levert, ontspringt in de bossen van het Schalter en bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng. Deze zijn ieder ongeveer 6 kilometer lang. Ook zijn er nog diverse zijsprengen, waardoor er geleidelijk een brede beek wordt gevormd. Met stuwbalken wordt het wat op diverse plaatsen op peil gehouden. Best wel leuk met spelende kinderen, maar ik ga verder weer het bos in. Dan zie ik een poort met daarachter prachtige gebouwen en lees dat dit de ashram Sada Shiva Dham is. Indrukwekkend. Verder lopend kom ik langs een grafsteen van Robert Etlin die is gecrashed met Spitfire XVI TB388.
De tekst op het monument met de Davidster luidt:
Hier liet ik mijn leven voor uw vrijheid 21 maart 1945
Le Slt Pilote Robert Etlin Né a Paris France 18 -10 -1920
Passant bezin u

Dat laatste doe ik en loop in gedachten langs links de weilanden en rechts de maiskolven richting Loenen, waar de auto staat te wachten. Het was weer een prachtige route en het weer werkte ook mee.