Maarn naar Leersum

Donderdag 21 februari 2019 is het weer zover. Etappe Trekvogelpad gepland, de weersvoorspellingen zijn goed. Besloten om van het openbaar vervoer gebruik te maken, met de trein naar Maarn en van Leersum eerst met de bus en daarna met de trein naar huis. Het zijn goede verbindingen. Deze etappe heeft veel rechte stukken en heel veel asfalt. Wel is de afwisseling van het landschap mooi en maakt de etappe de moeite waard.

Gelopen route

Om 9:00 uur de metro en om half tien zit ik in de trein naar Maarn. Het is nog niet zonnig zoals de weerman had beloofd. Aangekomen in Maarn begint het te miezeren niet erg dus rugzak aan, GPS aan en de wandeling kan beginnen. De route start direct bij de uitgang van het station en loopt door het centrum van Maarn langs het stadhuis. Door de bossen richting Doorn waar je halverwege langs St Helenaheuvel komt. De Sint-Helenaheuvel ligt ten noordoosten van Doorn en ten zuidwesten van Maarn en maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Zonheuvel en de Maarnse Berg en in het zuidoosten ligt de Doornse Kaap. De heuvel is ongeveer 40,3 meter hoog Op de heuvel ligt theehuis Helenaheuvel waar je kunt picknicken. Hier heb ik van mijn lunch genoten en daarna weer door naar Doorn. Bij het binnenlopen van Doorn begint het te regenen, tijd om de poncho uit de rugtas te halen. (waarom zit die altijd onderin). Het regent behoorlijk door en ik verlaat Doorn langs de kerk met het beeld van Simon Vestdijk richting Langbroek. Na Doorn zijn het lange rechte wegen met veel asfalt. Het stopt met regenen dus de poncho kan weer uit. Aan het eind van de Pittesteeg nuttig ik de rest van mijn lunch op een muurtje van een inrit. Na een korte lunch weer in de benen en loop ik door het dorpje Langbroek, waar de Brink een beschermd dorpsgezicht is. Voorbij Langbroek wijk ik van de route af door voorlangs het landhuis Sandenburg te lopen. Ik volg weer de route over de Groenesteynse Steeg richting de Gooyerwetering. Nog steeds lange rechte asfaltstukken. Bij boerderij Willemshoeve wijk ik weer van de route af door rechtdoor over de Gooyerdijk te blijven lopen en een stukje Utrechtpad SP 13 te volgen. De reden is dat ik aardig moe begin te worden en in tijdnood kom. Bij camping Wildzicht pak ik de route weer op. Op de T-kruising loop ik links langs de Amerongerwetering naar Leersum waar de bushalte van lijn 50 is. Moe maar voldaan kom net op tijd voor de bus aan die mij naar station Zeist-Driebergen brengt waar ik de intercity naar Amsterdam neem. Zo weer een trainings-etappe voor de GR5 gedaan die prima is verlopen. Op een koude dag 20,9 km gelopen TOP.