Weesp naar Naarden-Bussum

Het bleef maar kriebelen na dat ik mijn GR5 planning voor 2019 had gemaakt. Omdat ik optimistisch ben dat het gaat lukken, kon ik het niet nalaten een stuk Trekvogelpad te lopen nadat ik al een keer 5 en 7 kilometer had gelopen. Klik hier voor het waarom deze inleiding.

Donderdag 17-05-2017 trek ik de stoute schoenen aan kleed me in drie lagen (noorderwind temperatuur 12° Celsius) en ga op stap. Met de trein naar Weesp waar ik al snel de route op kon pakken. Om 10:30 uur op weg door het stille centrum van Weesp richting fort en daarna een stuk langs de Vecht waar een bosje papaver stond. Na ongeveer een kilometer rechtsaf over een lang stuk fietspad naar het Naardermeer. Mijn voet en enkel doen het goed. Het valt mij niet tegen ik vind het zelfs verrassend goed gaan, net of ik een nieuwe enkel met voet heb gekregen. Het fietspad is ruim 5 kilometer met links en rechts weiland. Persoonlijk ben ik hier niet weg van, maar om te trainen een prima stuk. Aangekomen bij de zuidelijke ingang van het Naardermeer even een versnapering voor de inwendige mens en schil één, mijn jas kan uit. De omgeving wordt hier prachtig en bij de boerderij kom ik op de brug een wandelgroep tegenliggers tegen die druk aan het praten waren en volgens mij weinig zagen. Maar goed we zijn niet allemaal het zelfde. Na de boerderij gaat het rechtsaf over een bruggetje het rustgebied in. Je hoort alleen de vogels en af en toe vliegen er honderden libellen om je heen. In het rustgebied staat een oud stoomgemaal “De Machine” gebouwd in 1883. Het stoomgemaal werd hier neergezet, met de bedoeling het Naardermeer leeg te pompen en de grond geschikt te maken voor landbouw. Maar er zaten zoveel wellen in de bodem, dat het meer steeds weer volliep. Het stoomgemaal verhuisde naar de Beemster en “De Machine” werd in 1890 verbouwd tot twee woonhuizen. Als je hier langsloopt, wordt je door een schoolbord met de tekst “Koffie, thee en chocolademelk 1 euro” verwelkomd. In de tuin op het bankje zat Anna Mostert 93 jaar te breien. Ik heb er 2 bekers chocolade melk gedronken en de gehele geschiedenis van “De Machine” en van Anna Mostert mogen meebeleven. Na deze gezellige geschiedenisles weer verder op pad langs een mooi wisselend pad met aan de rechterkant het Naardermeer afgewisseld met bos en aan de linkerkant weiland waarin Galloway koeien lagen te sudderen. Vlees van de koeien die rond het Naardermeer lopen vind je op tafel in Muiden, Muiderberg, Bussum, Weesp en Naarden. Dit is de kern van het initiatief van stichting Free Nature, eigenaar van de kudde Galloway en Natuurmonumenten, eigenaar van het gebied. In 1989 heeft Natuurmonumenten 12 Galloway geïmporteerd uit Zuid Schotland. In 2004 is deze groep van inmiddels 70 dieren overgenomen door Free Nature. Gemiddeld lopen er nu zo´n 145 dieren. Om deze kudde gezond en evenwichtig te houden wordt ieder najaar een aantal dieren geslacht. En dan voor ik er erg in heb loop ik Naarden binnen einde van de etappe. Op naar het station Naarden-Bussum waar ik na 13 kilometer aankom en met de trein van 15:40 weer naar huis reis. Mijn enkel en voet hebben het erg goed gedaan. Absoluut geen pijn, ik ben dik tevreden en blij dat ik deze wandeling gemaakt heb.

Na deze wandeling weet ik het zeker: Mijn voet en enkel lijken wel als nieuw 🙂